Θα λύσει η νέα Υπουργική Απόφαση το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές;
Στις 20 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το νέο σύστημα του «Προσωπικού Ιατρού υποχρεωτικής θητείας» με στόχο την κάλυψη κενών θέσεων πιο γρήγορα και άμεσα, σε όλη την Ελλάδα.
Όπως αναφερθήκαμε και σε «πρόσφατο ρεπορτάζ των «Βιώσιμων Κυκλάδων», μέχρι πρότινος το σύστημα πλήρωσης θέσεων προέβλεπε μόλις δύο προκηρύξεις το έτος μέσω μιας χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην πλήρωση θέσεων. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ένα «αυτόματο σύστημα», το οποίο θα είναι ανοιχτό 12 μήνες τον χρόνο, επιτρέποντας σε γιατρούς να υποβάλλουν αιτήσεις για κενές θέσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δηλώνοντας έως και τρεις προτιμήσεις (ή πέντε προτιμήσεις στη 2η και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια).
Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο θα «διασφαλίζεται ότι οι κενές θέσεις σε περιφερειακά ιατρεία (αλλά και στις υπόλοιπες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) που βρίσκονται σε απομακρυσμένες κοινότητες σε όλη την επικράτεια θα καλύπτονται γρηγορότερα και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα». Χαρακτηρίζει τον θεσμό της υποχρεωτικής θητείας των αγροτικών γιατρών ως «αναχρονιστικό» και επισημάνει ότι μέσω του νέου συστήματος εκσυγχρονίζεται. Όπως εξηγεί, οι προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας έρχονται να αντικαταστήσουν τους αγροτικούς γιατρούς υπηρετώντας για ένα έτος όχι μόνο σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, όπως ίσχυε έως τώρα, αλλά και σε αστικές περιοχές.
Ωστόσο, ο τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης, εξηγεί στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Με τη νέα Υπουργική Απόφαση, οι αγροτικοί γιατροί μετονομάζονται σε «προσωπικοί ιατροί υποχρεωτικής θητείας» και αναλαμβάνουν όλα τα καθήκοντα που εκτελούν οι προσωπικοί γιατροί, χωρίς όμως να έχουν τα προσόντα και την εμπειρία που απαιτείται για τον ρόλο, σημειώνει. «Κανονικά οι αγροτικοί δεν έχουν δικαίωμα να γράφουν φάρμακα, να κάνουν όλες τις αναγκαίες εξετάσεις και να παίρνουν πρωτοβουλίες γιατί είναι ανειδίκευτοι». Τώρα, με τη νέα Υπουργική Απόφαση, τους δίνεται αυτή η δυνατότητα» αναφέρει ο Τσίμαρης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βιώσουν απομακρυσμένα μέρη όπως οι Μικρές Κυκλάδες, προσθέτει, είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις προσωπικών γιατρών υποχρεωτικής θητείας στα αστικά κέντρα. «Δεν θα προτιμήσει κανένας να πάει στα Κουφονήσια εάν μπορεί να πάει στην Πετρούπολη», τονίζει, προβλέποντας ότι τα μικρά νησιά θα κάνουν πολύ καιρό να δουν γιατρό.
Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση, ο Τσίμαρης λέει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι για να μπορέσει το υπουργείο Υγείας να λάβει τη σχετική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει το 75% του πληθυσμού της χώρας να καλύπτεται από προσωπικούς γιατρούς. Το ποσοστό αυτό, εξηγεί, ισοδυναμεί με περίπου 6.000 γιατρούς. «Και για να φτάσουν τους 6.000 γιατρούς πρέπει να βάλουν όλους τους αγροτικούς».
Ανάλογο σκεπτικισμό εκφράζουν οι ίδιοι οι γιατροί που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές. «Απλώς αλλάζουν την ονομασία του αγροτικού γιατρού», λέει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» η Μαρίνα Τσακίρη, αγροτικός γιατρός στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Κουφονησίων. Με αυτό φαίνεται να συμφωνεί ο Παναγιώτης Καραχάλιος, γενικός γιατρός στο ΠΠΙ Κιμώλου, ο οποίος υπενθυμίζει ότι πριν από κάποια χρόνια είχε γίνει ξανά προσπάθεια από το υπουργείο να στήσει τον θεσμό του προσωπικού ιατρού. Ωστόσο, «δεν βρέθηκαν αρκετοί διαθέσιμοι γιατροί ώστε να καλύψουν όλο τον πληθυσμό της χώρας, οπότε τώρα κοιτάνε να εντάξουν και τους αγροτικούς στον θεσμό».
«Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική το κάνουν αυτό», μας λέει ο Παντελής Καραμάνης, αγροτικός ιατρός στο ΠΠΙ Κιμώλου. Ένας αγροτικός ιατρός, εξηγεί στις «Βιώσιμες Κυκλάδες», δεν έχει ούτε την ειδικότητα για γενική ιατρική για να μπορέσει να εκτελεί τα χρέη του προσωπικού ιατρού, ούτε την εμπειρία, ούτε και τον χρόνο. «Όταν πας δώδεκα μήνες σε ένα νησί, δε μαθαίνεις τους ανθρώπους και τα προβλήματα υγείας τους. Πάνω που τους μαθαίνεις, τελείωσες. Έρχεται κάποιος άλλος και ξεκινάει πάλι από το μηδέν».
Κεντρική εικόνα: ΠΠΙ Σχοινούσας [facebook.com]